Какво е векторен формат

Какво е векторен формат?

Векторните изображения представляват изображения, които са съставени на база на математически изчисления от една точка до друга, които формират линии и форми. Ако едно векторно изображение се увеличи то винаги остава със същото качество. Резолюцията при векторните изображение се измерва в точки на инч /dpi.

Тъй като векторните изображения не са съставени от пикселни мрежи, те са независими от размерите и резолюцията, в която се изготвят. Обектите, които са изградени като векторни обекти могат да се увеличават и принтират на практика във всякакъв размер, без да загубят качеството си.
Също така при векторните изображения смяната на цветовете е много по-лесна отколкото при растерните.
Ограничаването на цветовете често се изисква при някои довършителни процеси, за това и когато се използва векторно изображение, това става много по-бързо и лесно.

Векторните изображения се използват най-често за създаване на фирмени лога, илюстрации, технически чертежи, при широкоформатен печат, за гравиране и при създаване на 3D графики. Най-често използваните векторни формати са Ai, CDR, SVG, EPS и PDF (ако е получен при работа с векторна програма).